Monday, March 12, 2007

Louis Rosenfeld - arhitect informational

Maria Munteanu
An.IV, Gr.I
Jurnalism
Louis Rosenfeld


Louis Rosenfeld lucreaza ca consultant independent al arhitecturii informationale. El a contribuit la realizarea disciplinei de “arhitectura informationala” si a demonstrat rolul semnificativ al experientei functiei de bibliotecar.
Louis a absolvit facultatea cu specializarea informatica si biblioteconomie la sfarsitul anului 1980. El s-a convins de faptul ca munca bibliotecarilor nu este valorizata in niciun fel. In progresul informational actual, cine altcineva ar putea sa se ocupe de organizarea, clasificarea si sortarea informatiilor ?
Aparitia Web-ului a fost catalizatorul progresului informational. Louis a inteles ca au aparut anumite cereri de aptitudini care sa poata forma si prelucra logic, structuri intuitiv intelese, -arhitecturi informationale – datorita carora, Web-ul ar putea deveni mai accesibil si mai usor de folosit de catre utilizatori. In compania Argus Associates (firma de consultare, infiintata de Louis in anul 1991) toate aceste orientari de perspectiva- accesibilitate, etnografie, analiza tehnologica si altele – au fost puse impreuna, datorita acestui fapt compania a devenit cea mai cunoscuta in sfera arhitecturii informationale.
Louis a lucrat ca presedinte la Argus Associated din 1994 pana in anul 2001. El a fost arhitect principal in proiectele sistemelor pentru clienti ca AT&T, Borders Books & Music, Chrysler Corporation, Dow Chemical, si SIGGRAPH, in urma realizarii carora ziarul Crain's Detroit Business l-a numit "pionierul tehnologiei".
Impreuna cu Peter Morville, Louis a scris cartea intitulata Information Architecture for the World Wide Web (O'Reilly, 1998; editia a II-a in 2002). In anul 1998 cartea a fost numita ”Una din cartile cele mai bune despre Internet din anul 1998”, a devenit clasica si acum se utilizeaza ca un manual standard in diferite universitati. Louis a scris articole regulat pentru redactiile CIO, Internet World si Web Review, a mai scris si in multe alte publicatii si a redactat si alte carti.
Louis a avut un rol de conducator in organizarea si realizarea primelor trei conferinte despre arhitectura informationala (ASIS&T Summits in 2000 si 2001 si ACIA 2000). A participat si la alte conferinte precum CHI, COMDEX, Intranets, la fel si la conferinte de web design organizate de Miller Freeman, Cnet si Thunder Lizard. El a tinut si traditionalele lectii din numele Nielsen Norman Group, la momentul actual Louis realizeaza un tur cu expertul de usability, Steve Krug.
In 1993, Louis a realizat cunoscutul serviciu de cautare pe Internet, Argus Clearinghouse, care reprezinta o demonstrare de succes a utilizarii abilitatilor functiei de bibliotecar in realizarea informatiei pe site-urile web. In aceeasi perioada lucrand la Universitatea din Michigan, Louis a realizat primele cursuri academice de informatica si biblioteconomie care erau legate de Internet.
Louis este masterand al universitatii din Michigan in informatica si biblioteconomie. El este membru si conducatorul mai multor organizatii comerciale si necomerciale. Locuieste in orasul Ann Arbor in statul Michigan.


Bibliografie:

www.louisrosenfeld.com

No comments: