Monday, April 23, 2007

Ce este RSS? Exemple. Posibilitati de publicare a informatiilor pe web

Maria Munteanu
An. IV, Gr. I
Jurnalism

1) Ce este RSS?

RSS ( Really Simple Sindication sau Rich Site Summary) - un protocol care permite utilizatorilor de internet să afle când sunt actualizate paginile de web fără să fie nevoie să navigheze către site-urile respective. Prin RSS, conţinutul este livrat direct utilizatorului, care primeşte cele mai recente titluri, articole, sau chiar fişiere audio, foto sau video, imediat ce au fost publicate.
Pentru a citi feed-urile RSS avem nevoie de un aşa-numit news reader, un soft care poate fi descărcat pe computer sau accesat printr-un browser de web ca Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari sau Opera.
După ce ne-am hotărât asupra modalităţii prin care dorim să accesam conţinutul RSS, trebuie sa ne abonam la acest tip de serviciu, marcat pe site-uri printr-un mic dreptunghi portocaliu cu înscrisul RSS.Un fisier RSS include un logo, linkul la site, un camp de citire si itemii de noutate; fiecare item consta din URL-ul articolului respectiv, titlul, o descriere.
2) Exemple de RSS (Really Simple Sindication):
a) Disney ABC Cable Networks Group;
b) ING Group N.V. (insurance and financial-services company);
c) The Integrated Justice Information Systems Institute;
d) New College of California

3) Cateva posibilitati de publicare a informatiilor pe web :

a) pe e-mail ;
b) prin newsletter-uri ;
c) pe egroup ;
d) pe site-uri : blog ;
site clasic ;
wiki ;
galerii foto ;
forumuri ;
site-uri de tip portal.


4) Sfintele Paste cu diverse moduri de petrecere

Pastele este cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii si, bineinteles, si cea mai asteptata. Oamenii de pretutindeni, indiferent de nationalitate, rasa, limba, cultura si traditii, devin un tot unitar in aceasta perioada si impartasesc taina Invierii Domnului. Unele traditii se mentin in cea mai mare parte a lumii (spre exemplu, mielul, ouale), in timp ce alte traditii variaza in functie de
specificul fiecarei tari si de istoria acesteia. Spre exemplu in Brazilia se desfasoara carnavalul de la Rio de Janeiro. Acesta se desfasoara inainte de inceperea Postului Pastelui. Saptamana Mare incepe cu o ceremonie de binecuvantare a ramurilor de palmier, care sunt impletite in diferite modele complicate, reprezentand cruci, steaguri, litere si alte obiecte asemanatoare. Strazile sunt impodobite, iar o procesiune de oameni circula incet prin tot orasul, purtand statuete reprezentand pe Fecioara Maria si Iisus Hristos.
In Egipt Postul Mare de Paste dureaza 55 de zile, in acest interval nefiind ingaduit sa se manance carne, peste, oua sau lapte. Principalele alimente care se consuma sunt fructele si legumele. Duminica, bisericile sunt impodobite cu ramuri de palmier si flori, iar copiii primesc ramuri de palmier udate cu apa sfintita, pe care le duc acasa si le pastreaza pe parcursul anului.
In Italia, clopotele bisericii sunt auzite pe parcursul intregului an, dar se opresc in Joia Mare si linistea se asterne peste tot. Oamenii sunt mai tacuti si mai ganditori, amintindu-si de rastignirea lui Iisus. In dimineata zilei de duminica, se aud din nou clopotele, care-i anunta pe oameni ca Iisus a inviat. Copiii gasesc oua ascunse prin casa sau in gradina. Spre deosebire de alte tari, in Italia copacul care simbolizeaza victoria vietii asupra mortii este maslinul si nu palmierul. In duminica Floriilor, oamenii duc la biserica ramuri de maslin si palmier pentru a fi sfintite. Dupa ce toti oamenii s-au adunat in biserica, usile se inchid, simbolizand portile Ierusalimului. Preotii ciocanesc de trei ori si usile se deschid, muzica se revarsa in acorduri vesele, iar oamenii flutura ramurile, comemorand astfel intrarea triumfala a lui Iisus in Ierusalim. Oamenii consuma produse traditionale, dintre care cea mai importanta este friptura de miel, consumata impreuna cu o salata de oua fierte. Felul tradiţional de mâncare pentru masa de Pasti este agnellino - miel fript, cu piper.
In Rusia, oamenii merg la biserica in noaptea de sambata spre duminica a Pastelui. La miezul noptii, ei ies afara si inconjoara biserica, intonand cantece religioase. Preotul binecuvanteaza cozonacul si ouale aduse de crestini, dupa binecuvantare, oamenii se intorc acasa, unde iau cina:
friptura de miel, pui, porc, oua si cozonac sfintite la biserica.
In Statele Unite ale Americii, Pastele este sarbatorit in diferite moduri, pentru ca oamenii apartin mai multor confesiuni religioase. In marile orase au loc manifestari, iar oamenii ies pe strazi imbracati in haine noi. Paradele sunt de obicei conduse de o persoana care duce o lumanare sau o cruce. De Paste, se mananca preparate din carne, cartofi si diferite legume.
In Franta de vineri si pana in Duminica Invierii, clopotele din Franta sunt "mute", in semn de respect pentru durerea lui Iisus pe Cruce.
In duminica de Paste, copiii din Germania cauta in gradina ouale de ciocolata "ascunse" de parinti in timpul saptamanii. O alta traditie care se respecta in special in sudul Germaniei este cea a "focurilor de Paste", un spectacol de lumini fascinant. Participantii sunt obligati sa aprinda focurile prin mijloace naturale, adica frecand doua bucati de lemn sau cu ajutorul unei lentile. Cenusa rezultata este apoi imprastiata pe campuri, pentru ca recolta sa fie bogata.
In Bulgaria, ouăle de Paşti se vopsesc în Joia Mare şi fiecare creştin duce un astfel de ou la biserică. Dupa ce este sfinţit, fiecare gospodar îşi ingroapă oul in vie, despărţindu-se astfel, simbolic, de toate relele şi necazurile pe care le-a avut in anul trecut. În Vinerea Mare se cumpără oua şi farfurii noi şi se plantează dovlecei, pentru ca noua recoltă sa fie mai "dulce".
In Republica Moldova, dupa Liturghia de Înviere la care merg crestinii din noaptea dinspre Sambata Mare spre Duminica Pastelui, fiecare ortodox merge acasa cu cozonac si oua sfintite de preot si ciocneste un ou roşu cu membrii familiei. Se spune că acela care a rămas până la sfârşit cu oul intact va avea un an norocos si plin de bucurii. De la biserica crestinii mai iau si lumina, o lumanare aprinsa la biserica, care nu trebuie stinsa pana a ajunge acasa. Aceasta lumina aduce bunastare si liniste in familie.
Dupa cum vedem « cate bordeie atatea obiceie », totusi sarbatoarea Sfanta a Pastelui ramane o sarbatoare a tuturor credinciosilor, pana la urma nu conteaza modul in care se desfasoara aceasta sarbatoare in diferite tari, este important faptul ca oamenii au credinta de Dumnezeu si nu uita ca el exista si este aproape de noi, sarbatorind Invierea Domnului.



http://www.eva.ro/divertisment/articol483.html
http://www.infoportal.ro/articol~din-actualitate~info-219281~acelasi-paste-traditii-diferite.html

1 comment:

nartip said...

Blog

Nu prea inteleg ce doresti sa spui,deoarece despre RRS si altele vorbesc firme de profil.
Nici ca structura a blogului tau nu-l inteleg si nu-mi dau seama de ce.
Am "aranjat"si eu un blog la www.gpitran.blospot.com

si te rog sa-l vezi.Compara-l cu al tau si arata-mi diferenta.Eu nu sunt specialist si doresc sa ma instruiesc.

Astept un raspuns de la tine la oricare din temele de acolo.

Cu respect,


nartip